• Home
  • Blog
  • ‘Kun je er geen boek over schrijven?’

‘Kun je er geen boek over schrijven?’

0 comments

Tussen de tientallen nieuwsbrieven en spam vind ik ook weleens een interessant mailtje. Op 14 mei bijvoorbeeld, toen een uitgever mij een mailtje stuurde. Hij las mijn site over werken vanuit het buitenland met plezier.

‘Heb je zin om een wat uitgebreider boek te schrijven over het onderwerp?’ viel hij met de deur in huis. ‘Ik denk dat jij met je boodschap, kennis en ervaring een groter publiek zou moeten aanspreken.’ Of ik niet even telefonisch wilde sparren.

Ezelsoren

Een boek uitgeven. Zo’n ding van papier dat gewoon in de boekenkast past. Ezelsoren en koffievlekken. Pennenstrepen en boekenleggers. Heeft dat eigenlijk wel zin? Ik had het nooit als serieuze optie overwogen. Teveel gedoe en te weinig opbrengsten. Een e-book hoeft niet langs de eindredacteur en de drukker. En het mooie is: bijna het complete verkoopbedrag is voor de auteur.

Maar gaat het alleen om de pegels? Misschien had die uitgever, wiens naam ik in dit stadium nog even in nevelen hul, toch wel gelijk en spreek ik via de boekhandels en bibliotheken een groter publiek aan. Mensen die niet actief op internet zoeken naar manieren om vanuit het buitenland te werken, maar wie het idee erg aanspreekt.

Stoer

En stiekem vind ik een eigen boek, via de traditionele weg uitgegeven, ook heel stoer. Want zeg nou zelf: wie wil er nou geen eigen boek op zijn CV? Als ik cursussen en presentaties wil geven, is het een grote voet tussen de deur.

Kijkend naar het contract wordt één ding me duidelijk: je schrijft geen boek om er rijk van te worden. Maar dat had ik al opgemaakt uit gesprekken met andere auteurs. Je schrijft een boek om je naamsbekendheid te vergroten en je reputatie te verstevigen.

De digitale voorganger van het boek blijkt in trek, momenteel is het rustig qua werk en de klik met de uitgever is er. En hoe vaak komt het voor dat een auteur wordt benaderd door een uitgever, in plaats van dat hij met het manuscript moet leuren? Genoeg redenen om ervoor te gáán.

Werkzomer

Het lijkt me duidelijk: deze zomer, als de rest van de wereld op vakantie is, ga ik aan mijn boek werken. En als beloning verkas ik na de publicatie naar een warm, goedkoop en ver buitenland. Maar daarover meer in mijn volgende blog…

Deze column verscheen eerder op NUzakelijk, waar ik tweewekelijks voor schrijf.

About the Author

Follow me


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}