Over mij

0 comments

Als iemand mij vraagt waarmee ik de kost verdien, zeg ik “SEO”. Sinds 2008 houd ik mij namelijk fulltime bezig met het schrijven van zoekmachinevriendelijke teksten voor allerlei websites. De focus ligt hierbij op het MKB.

In samenwerking met internetmarketingbureaus als Tribal IM en Indenty heb ik al vele websites aan een hogere ranking op belangrijke zoekwoorden geholpen. Maar naast deze hoofdactiviteit was en ben ik zélf actief met diverse projecten. Sommige succesvol en andere weer wat minder, maar altijd leuk en leerzaam. Hieronder licht ik er de belangrijkste uit.

2013-2014: Reizen met werken combineren
Ik ben al enige jaren gefascineerd door de zogeheten ‘digitale nomaden’ en besloot eind 2012 naar Thailand te gaan, waar ik gedurende het hele jaar 2013 verbleef. In de eerste helft van 2014 reis ik door Midden-Amerika. Als SEO-tekstschrijver is het heel goed mogelijk om werken met reizen te combineren, wat mij inspireerde tot het maken van een cursus voor aspirant-SEO-tekstschrijvers: Schrijfvrij.

2012: Uitgeven van e-books voor de Amazon Kindle
Na het horen van een podcast waarin een bloedserieuze Amerikaan –met voor de verandering eens geen hyperige sales talk— vertelde hoe hij maandelijks $ 1000 bijverdiende met acht e-books voor de populaire e-reader van Amazon: de Kindle. Ik besloot zijn e-book te kopen, waarin hij stap voor stap uitlegt hoe je zelf voor de Amazon Kindle kunt uitgeven. Het resultaat? Honderden euro’s per maand aan royalty’s.

2011 – heden: Werkenvanuithetbuitenland.nl
Geregeld vragen vrienden en kennissen mij hoe het nu mogelijk is dat ik zo’n vrij beroep heb. Zelf zien zij het ook wel zitten om voor Nederlandse klanten te werken, terwijl ze zelf vrij zijn om hun standplaats te kiezen. Sommigen willen graag een wereldreis ondernemen terwijl ze van inkomsten verzekerd blijven. Daarom heb ik besloten een blog te maken vol tips voor wie ook wil werken vanuit het buitenland. Over de voorbereiding, het daadwerkelijk maken van de stap en het leven als freelancer in het buitenland.

2011 – heden: Affiliate-marketing en de verkoop van digitale producten
Een niche-website zet je op met een plan in je achterhoofd. Je wilt er een mailinglijst mee opbouwen, er AdSense-advertenties op zetten, commissie opstrijken via affiliate-verkopen of een eigen digitaal product mee verkopen. Ik experimenteer met alle strategieën, maar behaal het meeste rendement met de verkoop van e-books.

2011 – 2012: Niche-websites
In 2011 ben ik mij gaan verbreden en ben ik andere internetmarketing-technieken gaan bestuderen. Om het effect van deze technieken zelf te testen, heb ik hiervoor allerlei websites gebouwd. Zomaar twee voorbeelden hiervan zijn een website over boogie woogie-bladmuziek en over een winterharde palmboomsoort. Mijn niche-site over jojoba-olie staat stond op nummer 1 voor alle schrijfwijzen van dat zoekwoord.

In de loop van 2012 werd duidelijk dat Google niet meer te foppen was met louter technische optimalisatie en linkbuilding. Er is kwantiteit en kwaliteit in de teksten nodig. Omdat ik geen tijd had om deze testdomeinen hier van te voorzien, bloeden ze nu langzaam dood. Kopen?

2009 – 2010: Reishonger.nl
Een andere leuk project was Reishonger, een ‘online reismagazine’ gericht aan de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar. Backpackers, studenten die in het buitenland stage lopen en dromers. Wat in september 2009 begon als een verzameling reisverslagen, groeide uit naar een website met dagelijks reisnieuws, reisfoto’s en handige tips voor slimme reizigers. Het idee dat ik een vaste bezoekersstroom moest genereren door dagelijks nieuws te plaatsen, deed mij uiteindelijk de das om. Ook zag ik dat het bezoekertal stagneerde bij gemiddeld 250 unieke bezoekers per dag. Daarom besloot ik de site in april 2010 te verkopen.

Reishonger was een leerzame oefening in het gebruiken van de blogsoftware van WordPress, het toepassen van SEO en het promoten van de website in diverse social media. Daarnaast deed ik interessante contacten op en had ik een leuk visitekaartje.

2009: UFO Balloons
In 2009 las ik in een Nederlandse krant over het denderende succes van UFO Balloons, een bedrijf dat zich toelegde op de import en distributie van Chinese wensballonnen. In Spanje hadden ze nog geen vertegenwoordiger, dus meldde ik me aan. Het lukte me om de eerste partij te verkopen aan particulieren en een feestwinkel, maar op de volgende zending werden ineens douanekosten berekend. Omdat ik het niet kon maken om ineens hogere prijzen voor de ballonnen te rekenen, maakte ik nauwelijks winst.

Waar ik ook achter kwam in deze periode is hoe slecht ik ben in de mondelinge verkoop, vooral als het in het Spaans moet. Ik had een Spaanse partner in de arm moeten nemen of geduld moeten hebben en uitsluitend via de website moeten verkopen. Eigenlijk besloot ik op het verkeerde moment om in dit project te stappen, waardoor het een vroege dood stierf. Toch blijf ik in de potentie van deze biologisch afbreekbare ballonnen geloven. Wie weet wat de toekomst brengt?

2008 – heden: Melookyoubook.com
In 2008 had Wouter Adamse er genoeg van. Hij werd gewoon té vaak gevraagd om goedkope vliegtickets voor mensen te zoeken. “Jij reist zo vaak – je bent daar toch goed in?” werd daar dan aan toegevoegd. En inderdaad, hij was er goed in. Daarom besloot hij om voortaan geld voor deze dienst te vragen. Hij vroeg mij om hem mee te helpen en in april 2008 gingen we ‘live’. Geholpen door enige media-aandacht werd Melookyoubook een serieuze hobby die soms behoorlijk wat tijd opslurpte. De stroom aanvragen is anno 2011 bescheiden, maar we maken dan ook totaal geen reclame. De meeste bezoekers lijken door mond-tot-mondreclame op de site te komen.

About the Author

Follow me


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}