Bloggen doe je op eigen risico

0 comments

Dat iedere ondernemer zou moeten bloggen, weten we nu wel. Het is goed voor je rankings in zoekmachines, je profileert je als expert in je vakgebied en je krijgt er interessante zakelijke voorstellen door. Na mijn vorige blog bijvoorbeeld, stroomden de positieve reacties én nieuwe opdrachten binnen.

Allemaal leuk en aardig, maar niemand heeft het over het kaf dat met dit koren meekomt. En dan heb ik het niet zozeer over reacties onder artikelen, die nog wel te overzien zijn. Nee, als blogger ontvang je ook heel veel mails waarvan je denkt: wat moet ik hier nou mee?

Tuurlijk, ik hoor het graag als iemand met plezier mijn woorden leest. Ik ben oprecht geïnteresseerd in mijn lezers en breid graag mijn netwerk uit, maar er zitten ook authentieke tijdsverspillers en ongelooflijk slaapverwekkende voorstellen tussen. Schijnbaar spontane lezers die alleen maar om aandacht lijken te vragen.

Onmogelijke verzoeken

Zo schreef ik in december 2009, dus ruim tweeënhalf jaar geleden, een blogpost over wonen en werken op Gran Canaria. Een goedbedoeld artikel met praktische informatie voor wie de knoop al heeft doorgehakt.

Ik heb er bijna spijt van, want tot op de dag van vandaag verschijnen er reacties onder met de vraag of ik niet even een baantje voor iemand kan regelen. Als ik niet snel genoeg reageer, komt daar een mail achteraan.

Woensdag kreeg ik nog een verkapte sollicitatiemail van een “57 jaren jong” stel dat, zich onbewust van de 30 procent werkloosheid op de Canarische Eilanden, hier werk hoopt te vinden. “Hoe kunt u ons verder helpen?” was de brutale vraag. Nou: niet.

Oninteressante voorstellen

Als blogger zul je ook veel mails met goede ideeën ontvangen. Sommige hiervan leiden tot vruchtbare samenwerkingen, maar het leeuwendeel sluit niet aan bij jouw vaardigheden, budget of carrièreplan. Een goede oefening om ‘nee’ te leren zeggen.

Op 27 juni nog een ellenlange e-mail van iemand die een idee voor me had. Tenminste, daar begon hij zijn verhaal mee. Maar wat volgde was een ellenlang betoog over netwerkmarketing en de kans op een prachtig inkomen met een uniek concept. Alleen jammer dat meneer het product nooit noemde. Weer een half uur van mijn tijd kwijt.

Bijwerkingen van bloggen

Begrijp me niet verkeerd: ik wil je zeker niet ontmoedigen. Bloggen is een prachtige manier om jouw doelgroep jou te laten vinden. Maar laten we realistisch zijn: voor elk mooi voorstel en iedere nieuwe opdracht ontvang je minstens drie berichten waar je helemaal niets mee kunt. Zie het als de bijwerkingen van een doorgaans prima marketingmedicijn.

Deze column verscheen eerder op NUzakelijk.

About the Author

Follow me


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}